vrijdag 8 april 2011

Hoe doe jij je administratie?

Dan ben je gestart als ondernemer. Wat komt er nou allemaal nog kijken naast het doen van je werk, je “core-business”?
Je bent specialist in jouw vak, maar je bent ook verkoper, inkoper,secretaresse, schoonmaker, boekhouder.
Je kan ervoor kiezen om alles zelf te doen, maar de dingen die jij niet leuk vindt of waar je niet goed in bent kun je ook uitbesteden.

Over het bijhouden van je administratie wil ik een paar tips geven.

Voor een zakelijk dienstverlener is een administratie niet zo heel ingewikkeld, ook als je er geen verstand van hebt.
Je kan je hele administratie zelf doen, je kan een deel zelf doen en je kan alles uitbesteden. Je moet doen wat het beste bij jou past en wat je je kunt veroorloven, want een boekhouder kost geld. Een boekhouder je administratie laten doen verdient zich natuurlijk weer terug, want de tijd die jij niet in je administratie hoeft te steken kun je andere dingen doen waar jij weer goed in bent en waar je omzet mee maakt. En een boekhouder heeft verstand van zaken en zal meer doen in minder tijd dan jij.

Wat kan je wel zelf doen:
Schaf 4 ordners en tabbladen aan.
De ordners zijn voor:

Kas : alle bonnetjes die je contant betaald hebt
Bank : afschriften en pinbetalingbonnen
Crediteuren: inkoopfacturen
Debiteuren : verkoopfacturen

Stop alle bonnetjes en facturen meteen bij binnenkomst op datum volgorde in de juiste ordner.
Houd je zelf je administratie bij dan hoef je één keer per week, maand of kwartaal (net wanneer je de administratie inboekt) alleen nog maar datgene wat in de ordners zit te boeken.
Laat je alles door een boekhouder doen dan is hij ook blij als je het netjes geordend aanlevert. Hij lacht nog harder als je een schoenendoos met bonnetjes brengt, want zijn uren tellen gewoon door.

Of je nu de administratie zelf doet of uitbesteed je moet natuurlijk wel zelf op de hoogte blijven van je financiële situatie en wanneer je alles overzichtelijk in ordners hebt zitten dan heb je dat overzicht ook.

1 opmerking:

Peter zei

Voor de administartie van mijn onderneming maak ik gebruik van Payrolling. Zo kan ik zelf meer bezig zijn met de bedrijfsvoering