woensdag 30 maart 2011

Hoe verstuur jij je bestanden?

We doen het allemaal wel eens: een bestand versturen per e-mail. Veilig is het niet, dat is bekend, maar ach…
Is het allemaal ook niet een beetje overdreven? Wie heeft er nou interesse om mijn mail te hacken. Niemand! Tenminste, dat denk ik, maar er zijn vast mensen die daar anders over denken! En het gaat hier tenslotte wel over je bestanden met bedrijfsinformatie – niet iets wat je zomaar te grabbel gooit!

Hier een paar manieren om toch bestanden veilig en relatief gemakkelijk ‘over de kabel’ te laten glijden.

Gebruik een beveiligde website: jij kunt de bestanden uploaden en de ontvanger kan ze weer downloaden. Rapidshare is hiervan een voorbeeld. Ook Dropbox (zie mijn vorige blog) werkt op een dergelijke manier en is zelfs tot 2Gb gratis. Je kunt hier de ontvanger rechten geven voor bepaalde mappen. Veilig en makkelijk dus!

Via een FTP-programma. Met bijvoorbeeld FileZilla verstuur je bestanden beveiligd naar een server. Dit kan je eigen server zijn (dan moet je de ontvanger wel toestemming geven om ze van jouw server op te halen) of op de server van de ontvanger. Vraag even na hoe dit precies werkt aan je systeembeheerder, want het zou kunnen dat bijvoorbeeld een firewall de boel tegenhoudt.

Of toch via e-mail, maar dan wel versleuteld! Je kunt je bestanden zippen en van een password voorzien. Dit password dien je dan wel even telefonisch door te geven aan de ontvanger en niet in diezelfde mail natuurlijk!
Daarnaast is de limiet van de mail vaak ook maar 8 of 10 Mb. Al met al niet dé ideale oplossing, maar voor kleinere bestanden wel een mogelijkheid!

Geen opmerkingen: