maandag 9 mei 2011

Werken als zelfstandige of zijn er ook nog andere mogelijkheden?

Wanneer je als zelfstandig ondernemer wilt beginnen dan is de stap die je moet zetten vaak erg groot omdat je sociale vangnet verdwijnt en je niet verzekerd bent voor bijvoorbeeld ziekte en werkeloosheid. Om over je pensioen nog maar niet te spreken. Dit zal voor velen een drempel zijn om wel of niet voor zichzelf te beginnen.

Maar, er zijn ook andere mogelijkheden.
Zo kun je je aansluiten bij een bemiddelingsbureau. Zij halen opdrachten voor je binnen en doen een deel van de acquisitie en pr. Verder werk je wel als zelfstandige en draag je zelf zorg voor je inkomen en je zekerheden. Je maakt zelf de afspraken met opdrachtgevers.

Je kunt ook voor een payroll organisatie werken. De opdrachtgever sluit dan een overeenkomst met de payrollorganisatie die jou weer uitbetaald. Je werkt dan in een loondienstverband en bent dus voor sociale voorzieningen verzekerd. Dit kan een voordeel zijn. Je hebt de vrijheid om zelf je opdrachtgevers te kiezen en afspraken te maken. Je hebt geen administratieve rompslomp.
Deze constructie kan voordelig zijn als je geen 1225 uur per jaar als zelfstandige werkt.

Wanneer je de stap naar zelfstandigheid nog niet wilt of kunt zetten is het ook een optie om via een detacheringsbureau te werken. Zo kun je ervaring op doen door verschillende interim opdrachten te doen. Je werkt dan telkens korte tijd, vaak op projectbasis, bij verschillende bedrijven. De tijd dat je niet werkt, zogenaamd “op de bank zit”, krijg je doorbetaald want je bent in dienst van het detacheringsbureau. In dit geval werk je volledig in loondienst. Je hebt minder vrijheid en keuze dan wanneer je voor een payrollorganisatie werkt.

Een combinatie van deze vier is ook goed denkbaar.
En kan fiscaal gunstig zijn, want voor je gevoel van vrijheid hoeft het geen verschil te maken onder welke constructie jij je opdrachten uitvoert.
Voor de belastingdienst maakt het wél verschil wat je doet.

Je werkt als zelfstandige:
Je betaalt geen sociale premies, maar inkomstenbelasting.
Je hebt fiscale voordelen uit zelfstandigen- en startersaftrek.

Je werkt voor een bemiddelingsbureau:
De belastingdienst merkt je aan als zelfstandige en gelden de regels voor een zelfstandige.

Je werkt voor een payroll organisatie:
Dan ben je voor de belastingdienst in loondienst. De payrollorganisatie draagt de loonheffing af.

Je werkt voor een detacheringsbureau:

Dan ben je voor de belastingdienst in loondienst. Het detacheringsbureau draagt de loonheffing af.

Welke oplossing financieel het meest aantrekkelijk is, is afhankelijk van het aantal uren dat je als zelfstandige werkt of kunt werken. Wanneer je als zelfstandige meer dan 1225 uren per kalenderjaar werkt, heb je recht op zelfstandigenaftrek. En kan het voordeliger zijn om uitsluitend als zelfstandige te werken.
Je voert dan ook je eigen administratie te voeren en draagt je eigen risico's.
Wanneer je in een kalenderjaar minder dan 1225 uren werkt, is het financiële voordeel als zelfstandig ondernemer ten opzichte van bijvoorbeeld payrolling vrij klein. Bij een loondienstverband geniet je wel van de voordelen van de sociale verzekeringen.

Misschien dat deze opsomming je helpt een keuze te maken.
Succes.

Geen opmerkingen: